Åbent dagligt 10–17 fra 1. april til 31. oktober

Herregården Odden 

Odden er en gammel Herregård, hvis oprindelse går meget langt tilbage. 
De nuværende bygninger er fra 1500-tallet. Odden har fået navn efter landskabet, hvor bygningerne ligger. Tidligere var det nemlig på en odde omgivet af vand.

Jorderne under Odden strakte sig op til Skagen, og Odden blev ejet af medlemmer af den øverste adel. Det siges at Odden var en af de få borge, Skipper Clement ikke kunne indtage under ”Grevens Fejde”. Odden har siden haft forskellige adelige slægter som ejere , men i 1800 tallet overgik det på borgerlige hænder.  I 1989 overtog Fonden Victor Petersens Willumsen-samling stedet.

Odden havde en nordlig fløj. Den blev revet ned formodentlig omkring år 1800. Jorderne er gradvist blevet solgt fra, og den sidste store udstykning skete efter 1945, hvor stedet var så uheldigt at have en ejer, der var for venlig overfor besættelsesmagten.

Vandet omkring Odden blev for godt 100 år siden drænet væk, for at skabe mere landbrugsjord.  Jorden har siden aldrig rigtigt fungeret som andet end ”marginaljord” der var oversvømmet om vinteren.

Det blev op til dræningen sagt, at stedets sø, også kaldet Odden Møllesø, var Vendsyssels bedste ålevand.  Møllen har tidligere været en del af landbruget under Odden, og vandtilførslen kom fra et nu lukket vandløb. Der har ligeledes været mejeri på Odden frem til der blev bygget et nyt ved den nordøstlige del af søen. En hel del avlsbygninger har dannet liv om driften af stedet. Kun få er tilbage, da en del af disse blev revet ned efter besættelsen – fundamenterne er stadig synlige, men brokkerne er tilsyneladende blevet fyldt i voldgraven som i dag er græsplæne.

 

Victor Petersens Willumsen-samling © 2022. All Rights Reserved
Privacy Policy / Terms of Use

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.