Åbent dagligt 10–17 fra 1. april til 31. oktober

Samlingens historie

Den ”Kongeligt privilegerede fond” bag Victor Petersens Willumsen-samling blev skabt for mere end 50 år siden. Den havde oprindeligt til huse i Ribe. For godt 30 år siden blev samlingen flyttet til Odden, hvor den har været udstillet siden. Samlingen består af godt 1.400 af Willumsens arbejder. Det er skitser, forstudier og endelige værker. De er ophængt, så man kan se kunstnerens meget specielle arbejdsproces. Willumsen var meget arbejdsom, og han har udtalt at ”en dag hvor der ikke blev skabt noget, var en spildt dag”. Og så mente han, at kunst er 99% godt håndværk med den sidste procent som gjorde det til kunst. Man kan kalde udstillingen på Odden en ”proces-samling”, en type udstilling, der ikke forekommer mange steder. 

Stedets drift og organisation

I 1969 stiftede Kirsten og Victor Petersen fonden og overdrog J. F. Willumsen- samlingen til denne. Fonden blev kongeligt konfirmeret året efter i 1970.  I 1989 flyttede samlingen til Herregården Odden. Fonden ejer således i dag Willumsen-samlingen og Herregården Odden, som drives i dette regi.

Fonden ledes af en bestyrelse på 6 medlemmer – heraf to fra stifternes familie og et udpeget af Hjørring Kommune.

Fonden har ansat en deltids leder til samlingen, samt endnu en deltids medarbejder. Den daglige drift bygger primært på en større gruppe aktive frivillige. Der er således skabt et fællesskab, der både sikrer en kulturel perle og samtidig skaber et medmenneskeligt sammenhold. Da det er et ønske at holde åbent hele året, kan der godt bruges flere frivillige. Interesserede kan skrive til info@jfwillumsenodden.dk

Der er desuden til Odden tilknyttet en fæstebondeforening, som støtter institutionen med økonomi, arbejde samt events og arrangementer. Foreningen har egen bestyrelse og der er tilknyttet et stort og konstant antal ”fæstebønder” til foreningen. 

Fonden er bundet af en klausul om, at kunstværkerne ikke kan sælges.

Odden drives af entreindtægterne, af tilskud fra Fæstebondeforeningen, et mindre tilskud fra Hjørring Kommune samt nogle private sponsorer.

Desuden har eksterne fonde bidraget i betydeligt omfang til stedet restaurering.

Bestyrelsen for Fonden Victor Petersens Willumsen – samling:

  • Morten Victor Petersen (formand) morten.petersen@jfwillumsenodden.dk      
  • Anne Vittrup Meisner
  • Thit Stærmose Petersen
  • Jørgen Bing
  • Andreas Duus
  • Palle Møller Jørgensen

Victor Petersens Willumsen-samling © 2022. All Rights Reserved
Privacy Policy / Terms of Use

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.